Latinský název: Roayl jelly
Lidové názvy: Mateří kašička
Sbíraná část: včelí pyl
Přispívá:
Mateří kašička obsahuje celou řadu vitamínů, které mají pozitivní účinky ...
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...
Botanický popis
Mateří kašička je jedním ze základních včelích produktů. Její konzistence připomíná
homogenní smetanovou až želatinovou kašičku bílé barvy, může mít ale také nádech dožluta nebo dookrova.
Její chuť je kyselá až hořko-kyselá a má typickou fenolickou vůni. Tato kašička má schopnost vyživit
včelí larvy během prvních třech dní života i včelí královnu. Je tedy plná jedinečných bioaktivních látek
a je též označována jako elixír mládí. Díky ní také žijí královny déle, než dělnice a to až 5 let. Dokážou
celou tu dobu naklást denně tolik vajíček, kolik samy váží. Mateří kašička je produkována hltanovými žlázami
dělnic ...
Obsahové látky
-
obsahuje mnoho druhů vitamínů skupiny B a to ve vysokých koncentracích
-
vitamín C, A, D i E
-
minerály (draslík, vápník, sodík, zinek, kobalt, měď i železo)
-
aminokyseliny s antibakteriálními účinky, enzymy, mastné kyseliny
-
součásti včelího jedu apisin, royalisin, fenoly, heterocyklické sloučeniny biopterin, neopterin, bílkoviny,
sacharidy
-
nukleové báze (adenosin, uridin, guanosin, cytidin)
-
molekuly, které jsou energetickými substráty – ATP, AMP, ADM
-
neurotransmitery (acetylcholin, organické kyseliny)
Mateří kašička je poměrně citlivá látka, která nesnáší styk s kovy. Proto nezapomeňte, že ji není dobré
nabírat kovovou lžičkou! Škodí jí také sluneční světlo, teplo, kyslík a jakékoli nečistoty.