Hořčík
Hořčík je lehký středně tvrdý kov a důležitý stopový prvek pro lidský organismus ...
Hořčík se často využívá u výroby lehkých, pevných slitin, kdy zvyšuje jejich
pevnost a snižuje náchylnost ke korozi. Dále se průmyslově využívá jako redukční činidlo v organické syntéze
a při pyrotechnických aplikacích. Je důležitou součástí chlorofylu, který je nezbytný pro průběh fotosyntézy
v rostlinách. V organismu jej samozřejmě v podobě kovu nenajdeme, pouze stopová množství (stovky mikrogramů).
Hořčík pro srdce a život bez křečí
Vliv na lidský organismus:
-
ovlivňuje zdraví kardiovaskulární soustavy
-
normalizuje krevní tlak
-
uvolňuje svaly po fyzickém vypětí a zmírňuje jejich křeče
-
ulevuje od křečí zapříčiněných menstruačními bolestmi
-
má pozitivní vliv na cukrovku druhého stupně
V organismu Hořčík (Magnesium) působí v součinnosti s vápníkem. Doporučuje se, aby byl poměr
hořčíku ku vápníku 1:2. Nedostatek hořčíku způsobí přebytek vápníku, přebytek hořčíku brání vstřebání
vápníku. Díky tomu také brání zavápnění srdce a ledvin.
Potřeba hořčíku roste kvůli různým důvodům a to u žen těhotných, u uživatelek hormonální antikoncepce
i u žen v menopauze, roste také s věkem, během nemoci nebo v případě cukrovky.
Důsledky nedostatku hořčíku
Nedostatek hořčíku (hypomagnezémie):
-
únava, stres, nervozita
-
obtíže hlavy
-
nespavost
-
křeče
-
obtíže za hrudní kostí, poruchy srdečního rytmu
-
konzumace alkoholu zvyšuje spotřebu hořčíku
Nadbytek hořčíku (hypermagnezémie):
-
selhání ledvin a vznik ledvinových kamenů
-
neléčeným diabetem nebo dlouhodobým užíváním laxativ
Předávkování hořčíku:
-
nízký krevní tlak
-
poruchy střevní peristaltiky
Jak hořčík nejlépe doplnit?
Zdroj potravin:
-
banány
-
mandle, lískové oříšky
-
celozrnné výrobky
-
luštěniny, tmavě zelené zeleniny, špenát, pórek
-
mák
-
kvasnice
-
minerální vody a káva
Mezi potraviny s nulovým obsahem hořčíku patří většina rostlinných i živočišných tuků, destiláty
nebo cukr. Velmi nízký obsah hořčíku mají borůvky nebo nektarinky.
Vstřebávání
Tělo dospělého člověka obsahuje 25 – 40 g Mg, zejména vázaného na krystaly hydroxylfosforečnanu vápenatého
v kostře, z měkkých tkání nejvíce hořčíku obsahuje slinivka břišní, CNS, kosterní svalstvo a játra.
Vstřebávání hořčíku ze stravy probíhá nejvíce v tenkém střevě, méně pak v žaludku a tlustém střevě a je
kladně ovlivňováno dostatečným množstvím vitamínu D a selenu v organismu. Naopak zinek a zejména
alkohol resorpci hořčíku výrazně zpomalují. Vstřebávání hořčíku negativně ovlivňují také některé běžné
potraviny (cukr, bílá mouka, tuky, uzeniny, mléčné výrobky). Účinnost vstřebávání ze stravy činí u zdravého
člověka 40 – 50%. Přibližně 70% přebytečného magnesia je z těla vyloučeno stolicí, zbytek močí, při
intenzivním pocení se část vylučuje také potem.
Doporučené dávkování :
Doporučená denní dávka (DDD) hořčíku pro novorozence činí 50 mg, pro děti do věku jednoho roku se DDD
hořčíku zvyšuje na 70 mg, pro děti v předškolním věku je doporučováno 150 - 250 mg denně, v adolescenci
by se měl denní příjem pohybovat mezi 250 - 350 mg. U dospělého člověka by měla denní doporučená dávka
činit 300 - 450 mg. V těhotenství se potřeba hořčíku zvyšuje o 15 – 20%, během kojení o 20 – 25%. Ve stáří
je doporučováno 300 – 400 mg hořčíku denně.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...
Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala
na jejich léčivé účinky či mohla jen vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin, vitálních
hub. Ony bylinky a houby se používají stovky let a pomohly miliónům lidí. Nesmíme již uvádět ani
vědecké výzkumy s prokázanými účinky bylin, hub, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný
lék. Původní informativní texty jsme tedy přizpůsobili platné legislativě. U produktů mnoho informací
nenajdete, neboť nesmíme ani uvádět či propojovat pro více informací dostupné zdroje ...