Prebiotika
Prebiotika jsou látky, které podněcují růst či aktivitu mikroorganismů (bakterií), jež jsou důležité pro zdraví organismu
Nejlepší příklad účinku prebiotik je v gastrointestinálním traktu, kde mohou pozměnit kompozici organismů
ve střevní mikroflóře. V principu však mohou prebiotika pozitivně ovlivňovat i jiné oblasti organismu.
Existují například krémy na ruce, u kterých byl záměrně vyvolán vliv podobný prebiotikům, aby zlepšily
složení či aktivitu kožní mikroflóry. Dále se užívají i prebiotika na ústní hygienu a kontrolu stavu bakterií.
Skutečný účinek až ve střevě
Ve stravě jsou prebiotika obvykle vláknité složky, které svrchní částí zažívacího traktu projdou, aniž
by je organismus strávil. Proto mohou stimulovat růst či aktivitu „správných“ bakterií, které kolonizují
tlusté střevo a jimž prebiotika slouží jako podklad. V současnosti jsou prebiotika definována jako selektivně fermentované látky,
které umožňují specifické změny jak ve složení, tak aktivitě gastrointestinální mikroflóry. To přináší
organismu početné zdravotní benefity.
Mají příznivý vliv na:
-
Mikroflóru tlustého střeva
-
Snížení energetického příjmu z potraviny
-
Zvětšení objemu stolice
-
Pro normální hladinu cholesterolu v
krvi
Prebiotika a naše strava
Prebiotika se přirozeně vyskytují v naší stravě jako neživé látky a jsou nestravitelnou složkou
potravin (vláknina). Mají ale důležitou roli ve vztahu se střevními bakteriemi. Jsou pro ně
totiž velmi prospěšné. Právě díky nim mohou mléčné bakterie v trávicím ústrojí růst a množit
se. Prebiotika mají také schopnost vázat některé vitamíny, stopové prvky a i toxiny.
Pomáhají vstřebat důležité a zdraví prospěšné látky, ale také bezprostředně chrání střevní sliznici
a v konečném důsledku i celý lidský organismus.
Potravinové zdroje prebiotik:
-
artyčoky
-
česnek
-
cikorka
-
cibule
-
inulín (v kořenu čekanky, v hlízách topinambury, hlízách yakonu, česneku, pórku, cibuli.
Aby však došlo ke správnému bifidogennímu účinku (zvýšení počtu „přátelských“ bakterií ve střevě),
je třeba konzumovat těchto potravin velké množství. Proto je pro většinu lidí snažší užívat doplňky stravy
s obsahem prebiotik, nebo doplňků stravy s kombinací probiotik a prebiotik, aby měli jistotu, že jsou
jejich hladiny přátelských bakterií ve střevě dostatečně vyživené. Existují různé typy prebiotik, mezi
ty nejběžnější patří inulin, fruktooligosacharidy, laktulóza a lafinóza. Vláknina je nejdůležitější prebiotikum.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...