Chrom
Minerál, který ve stopovém množství organismus využívá pro správné fungování ...
Chrom napomáhá v organismu především trávení jídla. Má důležitou
roli v aktivitách některých enzymů. Zasahuje do rozkladu enzymů a jejich přeměny na energii a tvorby některých
tuků. Učinkuje společně s insulinem a je tak nezbytný pro schopnost organismu využít cukr. Řada potravin
obsahuje stopové množství chromu.
Díky chromu máme energii
V naší stravě se objevuje:
-
V pivovarských kvasnicích
-
Mase
-
Ve slupce brambor
-
Sýru a koření
-
Celozrnných výrobcích a cereáliích
-
V čerstvém ovoci a zelenině
Chrom pomáhá transportu krevního cukru (glukózy) z krevního oběhu do buněk, kde se využívá jako zdroj
energie a také napomáhá přeměnit tuky, sacharidy a bílkoviny na energii. Některým lidem s diabetem II.
typu může chrom napomoci udržovat hladinu jejich krevního cukru pod kontrolou a může hrát i výraznější
roli v terapii diabetu I. typu. Tento účinek chromu je však ještě třeba stvrdit dalšími zkoumáním. Podle
nejnovějších studií posiluje působení inzulinu.
Podporuje hubnutí a svaly
Chrom se podílí také na budování svalů a spalování tuku při fyzické aktivitě, pomáhá také organismu využít
jako zdroj energie sacharidy.
Nedostatek chromu může mít za následek:
-
Při zhoršení zraku existuje prokázané spojení mezi nízkou hladinou chromu a zvýšeným rizikem vzniku
zeleného zákalu.
Chrom zpomaluje ztrátu vápníku, tudíž působí jako prevence úbytku kostní
hmoty u žen v průběhu menopauzy.
Nápomocný je chrom v případě hubnutí, pomáhá totiž
zvládnout chutě na sladké a podle některých vědců podporuje ztrátu tukové hmoty a naopak stimuluje vznik
svalové hmoty.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...