Jód
Prvek ze skupiny halogenů a důležitý biogenní prvek ...
Pro správné fungování lidského organismu je jód velmi důležitý. Zabezpečuje
správné fungování štítné žlázy tím, že se podílí na tvorbě jejích hormonů. Je-li jódu málo, může dojít
ke změnám struktury či fungování štítné žlázy.
Kromě toho jód urychluje metabolismus a tím pádem podporuje hubnutí,
působí pozitivně na nervovou soustavu a je také využíván pro své dezinfekční účinky.
Jód pro štítnou žlázu
Jód je tedy nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy a tím i pro normální vývoj mozku, zejména v období
nitroděložního vývoje plodu a prvního roku života dítěte. Při nedostatku jódu u plodu a kojence dochází
k poškození vývoje centrální nervové soustavy a k nepříznivému ovlivnění duševního i tělesného vývoje
člověka.
U dospívajících dětí a dospělých se nedostatek jódu projevuje zvětšením štítné žlázy
- strumou, únavou, zimomřivostí, suchostí a zhruběním kůže a vlasů, tloustnutím, sklonem k depresím, poruchami
sexuálního vývoje, poruchou plodnosti a vyšší potratovostí u žen. Dále poruchám soustředění, zpomaleným
reflexům, pocitu chladu v končetinách, zácpa, může dojít k prodloužení menstruačního cyklu, problémů
s otěhotněním nebo dokonce důsledkem neplodnosti a to u žen i mužů.
Dva druhy postižení:
-
Hypofunkce štítné žlázy
Nedostatečné produkci hormonů
-
Hyperfunkce
Nadměrné produkci hormonů
Tyto hormony ovlivňují vývoj pohybové soustavy a mozku, proto jejich nedostatek může zapříčinit kretenismus.
Zdroj jódu v potravinách
-
Konzumací mořských ryb (losos, tuňák, treska, filé, makrela, sardinky)
-
Řasy Kelp (chaluha bublinatá)
-
Mléko
-
Ovoce (višně, maliny, citróny, rybíz) a zelenina (rajčata, česnek, cibule)
-
Jodizovaná sůl
-
Byliny (kořen kostivalu lékařského, šalvěj lékařská, jitrocel kopinatý, bazalka)
-
Minerální voda (Vincentka)
Největším zdrojem jódu jsou mořské řasy. V současnosti je zvykem obohacovat o jód některé potraviny, zejména
výrobky z mléka.
Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU ...