Latinský název: Juglans nigra L.
Lidové názvy: Ořešák, ořech, walnut
Čeleď: ořešákovité (Juglandaceae)
Sbíraná část: oplodí, plody, list
Účinně napomáhá při:
-
Střevní paraziti
Obsahové látky ořešáku černého byly testovány na jejich potencionální schopnost zahubit střevní parazity
při infekčních chorobách gastrointestinálního traktu. Ořešák černý je součástí mnoha antiparazitických
a antimykotických přípravků/směsí proti mnoha mikroorganismům včetně Giardií, ploštěnek, měchovců a hlístic.
-
Přírodní "antibiotikum"
V roce 2012 byly testovány chinonové extrakty z ořešáku černého na antimikrobní efekt obsahových látek,
přičemž jako nejvíce účinnou látkou se projevil juglon. Juglon vykázal specifický baktericidní efekt vůči
kmeni Erwinia amylovora a zdá se jako potenciální přírodní náhrada dnešní antibiotické léčby.
-
Antivirotický efekt/HIV vir
Podáním juglonu (látka obsažená v ořešáku) dochází k zastavení replikace viru HIV a prokazuje určitý
antivirotický efekt.
-
Trávení, pálení žáhy, plynatost
Lidová medicína používá oplodí ořešáku černého při bolestivém trávení, při kolikách, pálení
žáhy, meteorismu/plynatost, k podpoře vylučování žlučových šťáv.
-
Nosohltan a dutina ústní
Ke kloktání při zánětech nosohltanu a dutiny ústní.
-
Kožní nemoci
K oplachům při kožních chorobách a bolestivém akné.
Obsahové taniny (polyfenolické třísloviny) jsou schopné snižovat plasmatické hladiny cholesterolu, pomáhají
smršťovat potní žlázy, což vede ke snížení pocení, a přinášejí úlevu při průjmu a zvýšené krvácivosti.
Lidová medicína
V léčitelství se používají slupky, jádra, listy a oplodí ořešáku černého. Nejznámnější příznivé účinky
těchto částí jsou schopnost čistit organismus, podpořit přirozenou imunitu, zlepšit aktivitu mozkových
funkcí, podpořit chuť k jídlu, snížit cholesterol, zlepšit aterosklerotické projevy a
příznivě ovlivňovat kardiovaskulární systém (s významným vlivem na cévy).
V lidové léčbě je oplodí ořešáku černého tradičně využíváno k léčbě některých nádorových onemocnění.
Severoameričtí léčitelé doporučují podávání černého ořešáku ke stabilizaci při leukémii,
dále při syfilisu. Ještě je důležité zmínit, že v gemmoterapii se používá tinktura z pupenů ořešáku černého.
Je mu přisuzována podpůrná funkce při onkologických onemocněních, zejména u neoperovatelných nádorů při
chemoterapii a radioterapii.
Pro více info ZDE
Botanický popis
Ořešák černý (Juglans nigra L.) je majestátní strom mající své terapeutické
kořeny u severoamerických Indiánů. Ořešák černý je opadavý, statný, přímo rostoucí strom dorůstající až
do 20-40 m výšky a 15-25 m do šířky. Kůra stromu je rozbrázděná, tmavě šedá a dává borce diamantově tvarované
vzorce. Listy jsou složené, lichozpeřené a střídavě rozmístěné na větvích, 30-60 cm dlouhé, lístků je
15-23, jsou zašpičatělé, 7-10 cm dlouhé, asi 3 cm široké a okraje mírně pilovité. Ořešák je jednodomá
rostlina, samčí květy jsou hnědé jehnědy, samičí květy jsou ve shlucích po 2 až 5, vždy na koncích větve.
Plody jsou kulovité, velmi pevné, velké 4-6 cm v průměru, zelenohnědé, aromatické (štiplavé až pálivé
aroma), mají jedlá jádra a zrají na podzim zhruba od října do listopadu.
Ořešák černý pochází původem z východní části Severní Ameriky. Lidskou činností a zemědělskou poptávkou
se strom v 17. století rozšířil do Evropy, střední Asie, až do Číny.
Obsahové látky
Na 100 gramů oplodí ořešáku černého vychází zhruba 10 g na uhlovodíky, tuky na cca 59 g (s převahou polynenasycených
mastných kyselin jako je kys. linoleová, olejová, palmitová a stearová) a bílkoviny 24 g. Zbylé množství
spadá na vitaminy B1, B2, B3, významné množství B5 a B6, dále B9, B12, vitamin C, D, E a K. Významně biologicky
aktivní je juglon (naftochinonový derivát), plumbachin (chinonový pigment) a tanin (polyfenolická látka).
Z minerálních látek lze zmínit obrovské množství manganu, fosforu, hořčíku a zinku, méně je vápníku, železa,
sodíku a draslíku. Asi 4 gramy spadají na vodu.
Tradiční dávkování
Ořešák černý se užívá formou odvaru, který se připraví smísením jedné polévkové lžíce se 750ml studené
vody. Přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme max. 10 min. Poté odstavíme a takto připravený odvar
se vypije ve třech dávkách během dne.