603 48 77 89      Po-Pá 8:00 - 17:00
Potřebujete poradit?
Můžete zavolat nebo využít náš online chat vpravo níže.
+420 603 48 77 89

Bojíte se artrózy?

Pro artrózu, jedno ze skupiny revmatických onemocnění je typický zánět a omezená funkčnost jistých částí těla. Jezte brokolici!

Image 1

Revmatická artróza

Mezi nejčastější artritická onemocnění patří osteoartróza (OA). Artróza (lidově revma) je bolestivé onemocnění kloubů, při kterém dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kostí a přilehlých měkkých tkání. Osteoartróza postihuje prakticky všechny klouby našeho těla ...

Revmatická artróza poškozuje:

  • Chrupavky
  • Pohyblivost kloubů
  • Kosti

Postihuje asi 12% populace a u osob starších 65 let postihuje dokonce 70% populace! Není jen průvodním znakem stárnutí, ale postihuje stále častěji i mladé lidi, především sportovce, těžce fyzicky pracující nebo lidi se sedavým zaměstnáním.

Příčiny bolestivosti kloubů

Vznik a vývoj ovlivňují:

  • Extrémně přehnaná a stereotypní zátěž
  • Kloubní záněty a zlomeniny
  • Chybné postavení kloubů/genetická dispozice
  • Zhoršená činnost ledvin
  • Výživa

Příznaky

  • Citlivost na chlad a počasí
  • Ztuhlost kloubů při začátku pohybu
  • Bolestivost v kloubech při pohybu i v klidu
  • Bolesti svalů a výrazné zhoršení pohyblivosti

Revmatoidní artróza je tedy dalším typem tohoto onemocnění, které útočí na kloubní výstelky a způsobuje tak bolestivost, ztuhlost, otoky a omezenou pohyblivost kloubů.
Stále více studií však v současnosti naznačuje, že změna stravování může od chronické bolesti spojené s artrózou ulevit.

Na co se v boji s artrózou zaměřit?

1.  Omega-3 tuky

Omega-3 mastné kyseliny mohou působit preventivně proti rozvoji zánětu v organismu a redukují projevy spojené s artritidou.
Enzymy které jsou zodpovědné za zánět kloubů (COX-2) jsou totiž výrazně aktivnější, je-li ve stravě více omega-6, než omega-3 mastných kyselin.
Omega-6 mastné kyseliny však bohužel v naší stravě převládají, protože se nachází v mase, pamlscích a slunečnicovém oleji, které často konzumujeme ve větší míře.

Pro zdravé klouby je proto vhodné zvýšit příjem zdravých omega-3 tuků konzumací lososa, sardinek, makrel, pstruhů, lněných semínek či vlašských ořechů a snížit příjem omega-6 tuků. A poděkují vám nejen vaše klouby!

Image 2

2.  Brokolice, květák 

Podle studie provedené na prestižní americké klinice Mayo Clinic chrání konzumace brokolice, květáku a další brukvovité zeleniny organismus před rozvojem artrózy.

3.  Vitamín D

Další rozsáhlá studie provedená na 29 000 ženách u nichž se artróza nikdy nerozvinula naznačuje, že artróza ohrožuje výrazně méně ženy, které mají dostatečné hladiny vitamínu D. Vedle toho jsou vyšší hladiny vitamínu D spojeny také s nižším stupněm rozvoje artrózy u už postižených jedinců.

4.  Olivové "zlato" a zázvor

Strava bohatá na olivový, lněný olej ulevuje od bolesti a ztuhlosti pacientům postiženým revmatickou artrózou. Oleje v organismu totiž působí protizánětlivě stejně jako zázvor. Tato další oblíbená potravina, která se konzumuje jak pro svoji pronikavou chuť, tak kvůli zdraví. Stovky let se zázvor využíval pro léčbu nachlazení, závratí, migrén a vysokého krevního tlaku, v současnosti je stále oblíbenější i pro své schopnosti ulevovat od artritických bolestí.

5.  Antokyany

Tyto silné antioxidanty jsou zodpovědné za červeně zbarvené pigmenty u ovoce a zeleniny, jako jsou třešně, ostružiny, maliny, jahody, hroznové víno a lilek. Napomáhají snižovat zánět, protože snižují hladiny C-reaktivních bílkovin. Jejich obsah v organismu je jedním ze znaků zánětlivých procesů.

A jakým jídlům byste se měli vyhýbat?

Kromě doporučení, co pro zdravé klouby jíst, existuje i pár typů potravin, kterým byste se artrózou měli vyhýbat.

Patří mezi ně:

  • Červené maso
    Nadbytek bílkovin, zejména těch z živočišné stravy, může omezit hybnost kloubů
  • Mléčné výrobky a mléko
    Jsou známé alergeny, které způsobují zánět a zhoršují symptomy artrózy. Vynechání těchto potravin může stav artrózy výrazně zlepšit.
  • Kofein
    Dehydratuje organismus a zbavuje jej minerálů, bývá někdy spjat s bolestí kloubů (zdroj Medaprex.cz) 
Maitake (Grifola frondosa, trsnatec lupenitý) je jedlá chorošovité houba, která tvoří plodnice u bazí listnatých stromů, hlavně pak dubu. Plodnice vytvářejí trsy a samy o sobě mohou mít i více než 60 cm v průměru. Takový trs pak může dosahovat hmotnosti i desítek kilogramů. Maitake je krom možnosti využití v kulinářství, využívána jako lék, a to v tradičních asijských medicínách ...
více
Medicinální houby si pomalu, ale jistě nacházejí své podstavení v západní medicíně, a to nejen jako potravní doplněk, ale také v klinických studiích jako potenciální léčivo. Nejinak je tomu v případě Reishi. U této medicinální houby jsou vědecky potvrzeny mnohé zdraví upravující účinky ... 
více
Jednou z nejčastějších mystifikací je, že by člověk měl získávat všechny důležité živiny ze stravy.
více
Aktuality

Chcete podpořit dobrý stav svých kloubů, chrupavek, vazů a šlach? Více info zde

Máte problémy s padáním, řídnutím, či nedorůstáním vlasů? Máte ve vlasech lupy? Více info zde

Je nazývána také „čistič krve“, což se odráží na zdravě vypadající ... Více info zde

Papája je spojencem pro zdravé srdce a dokáže předcházet ... Více info zde

Potřebujete poradit?
Můžete zavolat nebo využít náš online chat vpravo níže.
+420 603 48 77 89
imgVyhoda
Odborné poradenství
imgVyhoda
Praxe v oboru od roku 1991
imgVyhoda
Komplexní program s
týmem lékařů
imgVyhoda
Individuální přístup